İnsanlarla iletişim halindeyiz. Bu kaçınılmaz bir olgu. Peki bunu etkili olarak ve kırmadan nasıl yapabiliriz. Bu sorunun cevabı “Sandviç Tekniği”

Karşımızdaki insanı eleştirmek, genellikle karşı savunma, reddetme ya da umursamama olarak karşılık bulur.
Davranış değişikliği beklediğimiz durumlarda kullanabileceğimiz etkili bir teknik olan “Sandviç Tekniği” ya da benim deyimimle “Ekmek arası” iletişim tekniğidir.

Bize neler önerir bu teknik?

+++ İlk olarak; Kişinin olumlu özelliklerini ifade ederek başlarız.
Bunlar gerçekçi ve karşı taraf duyduğunda mutlu olacağı özellikleri olmalıdır. (Yani ekmek arası modelin alt ekmeğini temsil eder)
Davranışları, giyim kuşamı, yaptığı başarılı ve etkili işlerden söz edebilirsiniz.
Yani kel bir insana, sırma saçlarından söz etmemelisiniz. Her insanın çok iyi yaptığı şeyler vardır. İyi yönleri vardır onları ifade etmelisiniz.

—- İkinci olarak; Değiştirmesini istediğiniz davranışını net bir dille ifade etmek geliyor.
İlk bölümün ardından bu aşamaya başlarken, kuracağınız cümleye “bununla birlikte….” Diye başlamanızı öneririm. (Ama…. İle başlamamanızı öneriyorum)
Burada lütfen açık ve net olun. Neyi ? Neden? Nasıl? Ne zaman? Nerede? Değiştirmesi gerekir. Bunun gerekçesini de ifade ederek söylemelisiniz. (Yani ekmek arası modelin acılı sosisli bölümünü temsil eder)
Bu bölümde üstü kapalı ifadelerde bulunursanız, tam olarak eleştiriyi yapmazsanız. Konuşma sonrasında davranış değişikliğini bellemeyin.
Karanlıktan göz kırpmayın lütfen 🙂

+++ Üçüncü olarak; Bu aşamada yine pozitif tutum içinde olmanız gerekir.
Bu değişiklik olduğunda, ortamın ve ilişkilerin iyileşeceğini belirtmelisiniz.
Karşı tarafın değişikliği yapabileceğine inandığınızı ve güvendiğinizi belirtmelisiniz.
Sana inanıyorum ki bu şekilde yapabilirsin.
Sana güveniyorum. Sen yaparsın. Şeklinde güveninizi belirtmelisiniz.
Son olarak, “Yaparsın değil mi? Sorusu ile onay ve netleştirme yapmalısınız. (Yani ekmek arası modelin üst ekmeğini temsil eder)

Örnek olay;
Bir personeliniz sürekli işe geç kalıyor ve siz onu uyarmak istiyorsunuz.
Direk işe geç geldiğini söylediğinizde alacağınız cevap haklısınız olacaktır. Ekmeksiz acı soslu bir sosis, ya da acılı bir kebap

Siz davranışını değiştirmek istiyorsunuz ama personel haklısınız deyip yine geç kalmaya devam ediyor. Peki onun da ikna olduğu davranış değişikliğini nasıl yapabilirsiniz. Onun da sizinle aynı düşünmesini sağlayarak bunu da ancak sandviç tekniğini kullanarak yapabilirsiniz.

Ahmet, merhabalar. Çalışmaların bizim için çok önemli, işyerinde sevilen ve verimli bir personelsin. Bunun için sana teşekkür ederim. Bununla birlikte işe geç kalman hem beni hem de iş arkadaşlarını olumsuz etkiliyor. Saat 9 da, masanda, bilgisayarını açmış ve hazır olmanı istiyorum. Bunun senin performansına ve iş verimliliğimize katkısı çok önemli. Senden istediğim bu değişikliği yapacağına inanıyorum. Sana güveniyorum. Bunu yaparsın değil mi?

Örneğimizde de gördüğünüz gibi, konuşma olumlu olarak başlayıp arada değişiklik istenen tavır ve davranış belirtilip sonrasında da bunu değiştirirse iyi olacağı olumlu bir şekilde vurgulanmıştır. Son olarak kişiden olumlu bir evet sözü alınarak konu olumlu bitirilmiştir.

Tüm iletişimlerinizin olumlu sonuçlanması temennisiyle.
Artık siz de her konuda ekmek arası tekniğini kullanarak hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Sevgiler
Nuray Ekinci
2009